Jenny Nyströms lilla julbord - Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Jenny Nyströms lilla julbord (inställt 2020)

Kära gäster, 

På grund av pågående pandemi har vi idag, den 5 november beslutat att ställa in årets julbord. Alla ni som har bokat kommer att bli kontaktade och erbjudas ett härligt alternativ. Vi kommer att återkomma med ytterligare information på tisdag den 10 november. 

Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Välkommen till Jenny Nyströms lilla julbord

Traditionellt, tryggt och gott!
Vår julmat är inspirerad av det svenska smörgåsbordet, samtida med allas vår egen Jenny Nyström, vars konst ni även kan betrakta i museets restaurang. Jenny Nyström har format vår bild av den hur den svenska jultomten och hur julgranen ska se ut. Så självklart rekommenderar vi även ett museibesök i samband med jullunchen. 

I år satsar vi extra på att du ska känna dig trygg och säker. Därför har vi personal vid buffén som serverar dig det du vill ha. Och vi tar dessutom bara in hälften av vad vi normalt tar in i antal gäster per sittning. Det innebär att vi undviker trängsel med gott om plats för ditt besök säkrar trygg servering.

Datum och tider
Vi startar våra julluncher från den 30 november och håller på fram till dagen innan julafton den 23 december. Du har möjlighet att välja tidig eller sen sittning med start 11.30 alternativt 13.30. Onsdag – lördag erbjuder vi även möjlighet att boka under kvällen, minst 30 personer. För alla tider, se bokningsformuläret längre ned på sidan. Det går även bra att boka genom att ringa eller maila oss: 0480-45 13 00 eller info@kalmarlansmuseum.se

Jenny Nyströms lilla julbord!
Kallt: Senapssill, kanel och stjärnanissill, stekt inlagd strömming, inkokt lax, ägghalvor, julskinka, senap, rödbetssallad, bröd, smör och juledamer
Sallad: Rödkålssallad, coleslaw, mimosa, grönsallad, grönkålsallad med äpple med flera. 
Varmt: Revbensspjäll, köttbullar, Janssons frestelse, potatis, prinskorv mm. 
Vegetariskt: Vegoköttbullar, potatiskaka med parmesan och svamp samt grönkålspaj

OBS! Variationer på ovan kan förekomma!

Pris per person:
295 kr. vardagar dagtid 
Barn: 0-3 år: 45 kr. 4-10 år: 95 kr. 11-15 år: 195 kr. 

395 kr. vardagar kvällstid
Barn: 0-3 år: 45 kr. 4-10 år: 195 kr. 11-15 år: 295 kr. 

395 kr. helgdagar dagtid
Barn: 0-3 år: 45 kr. 4-10 år: 195 kr. 11-15 år: 295 kr. 

495 kr helgdagar kvällstid 
Barn: 0-3 år: 75 kr. 4-10 år: 225 kr. 11-15 år: 325 kr. 

För större sällskap, minst 30 personer går det även bra att boka vår buffé kvällstid. Pris per person kvällstid är 395 kronor. 

Vi erbjuder dessutom 15 minuters guidning om Jenny Nyström, ”modern” till den moderna tomten. Tiderna för guidningen är 13.00 och 15.00 Guidningen ges till max 15 personer per tillfälle. Först till kvarn!

Varmt välkomna

Boka din jullunch via nedan formulär, telefon: 0480-45 13 00 alternativt: info@kalmarlansmuseum.se

 

Onsdag - lördag erbjuder vi även möjlighet att boka kvällsittning för grupper på minst 30 personer. Vår jullunch serveras från den 30 november - 23 december.

Om Jenny Nyström
Jenny Nyström föddes i Kalmar den 13 juni 1854 och var dotter till folkskolläraren och kantorn i Slottskyrkan Daniel Nyström och hans hustru Annette f. Bergendahl. De bodde i tomt nr 176 B, nuvarande kv. Bläckan 2, på Norra vägen 6, i stadsdelen Malmen, där de hyrde en lägenhet på 4 rum en trappa upp och ett stort rum på nedervåningen. I grannhuset bodde Jenny Nyströms morfar, mältaren Jonas Bergendahl.

1856 flyttade familjen Nyström till Malmbrogatan, fastighet nr 10. 1857 flyttade de tillbaka till kv. Bläckan. Denna gång till tomt nr 179, där Jennys morfar bodde, som hade två boningshus. Jenny Nyström beskriver sin barndom i Kalmar som ”ljus och lycklig”.

Jenny Nyström är ett konstnärskap i mästarklass, visionär och familjeförsörjare. Möt Jenny Nyström och ta del av hennes konstnärskap och fascinerande livshistoria. För allmänheten är hon mest känd som upphovskvinnan dels till Viktor Rydbergs berättelse Lille Viggs äfventyr på julafton och till hans dikt Tomten samt hennes skapelse den julklappsutdelande tomten.

I anslutning till restaurangen på plan fyra i Kalmar läns museum kan alla ta del av Jenny Nyströms konstnärskap. Den 4 december tillkommer dessutom en utställning från konstmuseet Sven-Harrys i Stockholm med aldrig tidigare visad konst av Jenny Nyström.

Varmt välkommen!

Gå till toppen